Op deze pagina kan u links vinden naar data die relevant is voor het mariene ruimtelijke ordeningsproces. In de toekomst zal er een database zijn met data die specifiek gerelateerd is aan de exclusieve economische zone (EEZ) van Suriname.

OBIS Seamap, Ocean Biogeographic Information System Spatial Ecological Analysis of Megavertebrate Populations, is een online database met ruimtelijke referentiepunten,waarin mondiale observatiegegevens zijn samengebracht over zeezoogdieren, zeevogels, zeeschildpadden en roggen en haaien die wordt onderhouden door Duke University. Deze link verwijst naar een serie gegevens van Frans-Guyana.

OBSENMER is een samenwerking van 34 instellingen om observaties van burgerwetenschappers op zee in kaart te brengen. Frans-Guyana gebruikt ook dit instrument om gegevens te verzamelen en de intentie is om dit mogelijk ook te gebruiken voor observaties in Suriname.

De Conservation Planning Database bevat momenteel 163 wetenschappelijke artikelen die beoordeeld zijn door vakgenoten over 155 systematische planningsexercities voor mariene behoud van overal ter wereld..

 

 

 

Op deze pagina vindt u links naar online hulpbronnen die te maken hebben met mariene ruimtelijke ordening of mariene wetenschappen:

  1. Marine Ecosystems and Management (MEAM) lijst met trainingsmogelijkheden en UNEP oceaan data verschaft hulpbronnen voor mariene ruimtelijke ordening, educatie, milieueffectenrapportage, etc.
  2. Het rapport van de Workshop "Marine Spatial Planning and Decision Support Systems in the Wider Caribbean" welke werd gehouden op 5 november 2017 in Merida, als speciale zitting van de GCFI 70th Annual Meeting.
  3. In het oplossingen gedeelte van de website Panorama oplossingen voor een gezonde planeet is er een hulpmiddel dat de relaties laat zien tussen de verschillende hulpmiddelen die worden gebruikt voor effectieve mariene zonering. Voor interessante oplossingen kunt u verder kijken in het mariene en kust gedeelte van deze inspirerende website die gericht is op oplossingen.
  4. Op de website van de Unesco Internationale Oceaan Commissie (IOC) is er een gehele sectie gewijd aan mariene ruimtelijke ordening (MSP). De status van deze processen in de wereld evenals trainingsmateriaal kunnen hier gevonden worden
  5. Kijk ook naar de World Database on Protected Areas voor informatie over mondiale bescherming van het mariene gebied.
  6. Wanneer wij het deze dagen over de oceaan hebben, kan het onderwerp van vervuiling niet buiten de deur worden gehouden. Bezoek daarom de volgende website voor de Global Partnership on Marine Litter Caribbean hub.

 

Op het Europese MSP platform kan u veel links vinden naar MSP projecten in Europa, maar ook naar projecten van overal ter wereld uit een studie die is verricht door UNEP-WCMC. Wij hebben enkele van de links naar deze projecten hieronder geplaatst:

 

New Zealand (Hauraki Gulf)

 

Auckland Council

 

Washington Pacific Coastal-Marine

 

Marino del Pacífico

 

Global Environment Facility (GEF)

 

Turkey

 

Bay of Samana

 

Gulf of California - Mexico

 

Coral Triangle

 

Pacific Ocean

 

Saint Lucia

 

Belize

 

Colombia

 

North Pacific Coast

 

Canada

 

Raja Ampat island

 

WWF Malaysia, Semporna Island

 

Philippines

 

Bataan province

 

Vietnam

 

Bontang

 

Primeiras Segunda

 

Mozambique

 

National Marine Sanctuaries

 

Antarctic Marine living

 

Mid-Atlantic Regional

 

UNESCO - China

 

Brasil

 

Pacific Ocean

 

Grenadines MarSIS 

 

Mauritania-UNDP Project 

 

Fiji

 

Hawaii

 

Canada

 

Galápagos 

 

MarViva

 

Panama

 

Saba Bank The Caribbean Netherlands 

 

Seychelles - Marine Spatial Plan

 

California 

 

Sian Ka’an 

 

Tubbataha Reef 

 

Ha Long Bay

 

 

All Logos EU MSP NoPAC